Ceza Hukuku
Ceza Hukuku, kişilerin hukuka aykırı eylem ve işlemlerinin suç teşkil eden ve cezayı gerektiren kısmıyla ilgilenen bir hukuk dalıdır. Bir eylemin suç teşkil edebilmesi, yasada o eylemin suç olarak tanımlanmasına ve suçun maddi ve manevi tüm yasal unsurlarının o eylemde vücut bulmasına bağlıdır. Ceza hukuku içerisinde bir eylemin suç teşkil edip etmediği, ediyorsa bu eylemin hangi suç tipine vücut verdiği, cezayı gerektirip gerektirmediği, cezanın belirlenmesine ve bireyselleştirilmesine etki eden tüm hususlar bir bütün olarak değerlendirilerek netlik kazanabilir.
Ceza davalarında başarı elde etmek için ceza yasalarına hakim olmak ve ceza davalarında uygulanan usul kurallarına uygun, başarılı bir ispat faaliyetinde bulunmak gerekir.
Solmaz Hukuk ve Danışmanlık Ofisi olarak, ceza hukuku alanında uzman kadromuzla karşılaştığınız tüm hukuka aykırı eylemlerin nitelendirilmesi ve gerekli şikayetlerin yapılması anından başlayarak, ceza davalarında delil toplanması, delil gösterilmesi veya size yöneltilen haksız ve asılsız suçlamalarla ilgili etkin savunma yapılması ve bu yargılamalar esnasında bireysel hak ve özgürlüklerinizin en üst düzeyde korunması için ihtiyaç duyacağınız hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmetlerini kalite ve güven prensibiyle sunuyoruz.
Deneyim sahibi olduğumuz bazı ceza uyuşmazlıklarına aşağıda yer veriyoruz;
- Cumhuriyet Başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunulması
- Şikayet dilekçeleri hazırlanması, savunma dilekçeleri hazırlanması
- Sözlü yargılama prensipleri çerçevesinde mahkemeler önünde delil gösterilmesi ve ispat faaliyetleri
- Hayata karşı suçlar; insan öldürme suçu, intihara yönlendirme suçu
- Vücut bütünlüğüne karşı suçlar; insan yaralama, taksirle yaralama, organ veya doku ticareti, işkence ve eziyet suçları
- Cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar; cinsel saldırı, cinsel istismar, cinsel taciz, reşit olmayanla cinsel ilişki suçları
- Hürriyete karşı suçlar; tehdit, şantaj, nefret ve ayrımcılık, kişilerin huzur ve sükununu bozma, kişiyi özgürlüğünden yoksun kılma, iş ve çalışma hürriyetinin ihlali, sendikal hakların kullanılmasının engellenmesi, konut dokunulmazlığının ihlali suçları
- Hakaret suçu
- Özel hayata ve hayatın gizli alanına karşı suçlar; haberleşmenin engellenmesi, haberleşme gizliliğinin ihlali, kişiler arasındaki konuşmaların dinlenmesi ve kayda alınması, özel hayatın gizliliğini ihlal, kişisel verilerin kaydedilmesi, verileri hukuka aykırı olarak verme, ele geçirme, verileri yok etmeme suçları
- Malvarlığına karşı suçlar; hırsızlık, yağma, senedin yağması, bedelsiz senedi kullanma, dolandırıcılık, güveni kötüye kullanma, mala zarar verme, karşılıksız yararlanma, suç eşyasının satın alınması ve kabul edilmesi, şirket veya kooperatifler hakkında yanlış bilgi, taksirli veya hileli iflas suçları
- Topluma karşı suçlar; genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması, radyasyon yayma, tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirmesi, trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçları
- Çevreye karşı suçlar; çevrenin kirletilmesi, imar kirliliğine neden olma, gürültüye neden olma suçları
- Kamu sağlığına karşı suçlar; uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçu
Kamu güvenine karşı suçlar; parada sahtecilik, kıymetli damgalarda sahtecilik, resmi veya özel belgede sahtecilik, mühürde sahtecilik, açığa imzanın kötüye kullanılması
Kamu barışına karşı suçlar; suç işlemek amacıyla örgüt kurma, suç işlemeye tahrik, halkı kin ve düşmanlığa tahrik - Ekonomi, sanayi ve teknolojiye karşı suçlar; ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, fiyatları etkileme, ticari sır, bankacılık sırrı veya müşteri sırrı niteliğindeki bilgi veya belgelerin açıklanması suçları
- Bilişim alanında suçlar; bilişim sistemine girme, sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme, banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçları
- Devlete ve millete karşı suçlar; zimmet, irtikap, rüşvet suçları
- Adliyeye karşı suçlar; iftira, yalan tanıklık, suç uydurma, suç üstlenme, yalan yere yemin, suç delillerini yok etmek, gizlemek veya değiştirmek, gerçeğe aykırı bilirkişilik ve tercümanlık, yargı görevi yapanı, bilirkişiyi veya tanığı etkilemeye teşebbüs, suçluyu kayırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, gizliliğin ihlali, ses veya görüntülerin kayda alınması, adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçu.
Ceza hukuku kapsamında en sık karşılaşılan sorular ve uyuşmazlıklar şöyledir:
Kasten Öldürme Suçu Nedir?
Kasten öldürme suçunda korunan hukuki değer temel insan hakkı olan yaşam hakkıdır. Kanun maddesine göre bir insanı kasten öldüren kişi kasten öldürme suçunu işlemiş sayılır. Kastın belirlenmesinde vasıta seçimi, isabet, mesafe, darbe sayısı, fiilden önce ve sonraki davranışlar gibi kriterlere başvurularak kastın mahiyeti belirlenir.
Kasten Öldürme Suçunun Cezası Nedir?
Bir insanı kasten öldüren kişi müebbet hapis cezası ile cezalandırılır. Suçun nitelikli halleri TCK md.82 de sayılmıştır. Bunlar; tasarlayarak, canavarca hisle veya eziyet çektirerek, yangın, su baskını, tahrip, batırma veya bombalama ya da nükleer, biyolojik veya kimyasal silah kullanmak suretiyle, üstsoy veya altsoydan birine ya da eş, boşandığı eş veya kardeşe karşı, çocuğa ya da beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan eşe karşı, kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle, bir suçu gizlemek, delillerini ortadan kaldırmak veya işlenmesini kolaylaştırmak ya da yakalanmamak amacıyla, bir suçu işleyememekten dolayı duyduğu infialle, kan gütme saikiyle, töre saikiyle işlenmesi halinde, kişi ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılmaktadır.
Kasten öldürme suçu; ihmali davranışla ihmali işlenmesi halinde; TCK md.81 değil md.83 uygulanacaktır. Bu suç türü de kasten işlenen suçlar arasında yer almakta ancak ihmal sonucunda oluşması nedeni ile farklı hüküm ile düzenlenmektedir. Kasten adam öldürme ile taksirle adam öldürme arasında suçun unsurları bakımından farklılık mevcuttur. Burada manevi unsur bakımından farklılık mevcuttur. Olası kast ve bilinçli taksir suç tiplerini de birbirinden ayırmak oldukça güçtür maddi olaya göre değerlendirilmesi gerekmektedir.
Taksirle ölüme sebebiyet verme suçu nedir?
Bu suç kapsamında korunan hukuki değer kişinin yaşam hakkıdır. Taksirle öldürme suçunun fiil unsurunu ölüm neticesini doğuran dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı her türlü davranış oluşturmaktadır. Kanun maddesine göre taksirle bir insanın ölümüne neden olan kişi bu suçu işlemiş sayılır.
Taksirle ölüme sebebiyet verme suçunun cezası nedir?
Taksirle bir insanın ölümüne neden olan kişi iki yıldan altı yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Taksirli suçlarda; suçun sonuçlarının fail bakımından daha büyük mağduriyet yaratması hallerini dikkate alarak kanun koyucu şahsi cezasızlık gerektiren sebepleri düzenlemiştir. Bunlardan en önemlisi şahsi cezasızlık durumudur. Dikkat ve özen yükümlüğüne aykırı hareket eden kişinin işlediği fiil neticesinde ailesinden bir ferdi kaybetmesi onun için çok ağır bir durum oluşturduğu için kanun koyucu; bu gibi durumlar için şahsi cezasızlık konusunu düzenlemiştir. Tck md. 22/6 ya göre “Taksirli hareket sonucu neden olunan netice, münhasıran failin kişisel ve ailevi durumu bakımından, artık bir cezanın hükmedilmesini gereksiz kılacak derecede mağdur olmasına yol açmışsa ceza verilmez; bilinçli taksir halinde verilecek ceza yarıdan altıda bire kadar indirilebilir.” Yine suçun işleniş biçiminin bilinçli taksir kapsamında değerlendirilmesi halinde ve kişinin kişisel ve ailevi durum nedeni ile ceza verilmesini gereksiz kılacak bir durumun oluşması halinde cezadan indirim yapılması imkanı getirilmiştir.
Kasten Yaralama Suçu Nedir?
Kişinin vücut bütünlüğünün korunması ve buna karşı işlenecek saldırıları düzenlemek amacıyla bu madde hükmü düzenlenmiştir. Bu suçun işlenebilmesi için; TCK’nın 86. maddesine göre; kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olması gerekir.
Kasten Yaralama Suçunun Cezası Nedir?
Bu suçu işleyen kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Ancak suçun ağırlaştırılmış biçimleri şöyledir: Tck md. 86/2:
Kasten yaralama suçunun;
- Üstsoya, altsoya, eşe, boşandığı eşe veya kardeşe karşı,
- Beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı,
- Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle,
- Kamu görevlisinin sahip bulunduğu nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle,
- Silahla,
- Canavarca hisle,İşlenmesi halinde, şikâyet aranmaksızın, verilecek ceza yarı oranında, (f) bendi bakımından ise bir kat artırılır.
Bu gibi nitelikli hallerin dışında; suçun sonucu nedeni ile ağırlaştırıcı nedenler söz konusu olabilir. Bunlar da TCK md.87’de düzenlenmiştir.
İşkence Suçu Nedir?
İşkence suçunda korunan hukuki değer hem kişinin yaşam hakkı hem de onurudur. TCK’nın 94 üncü maddesine göre; Bir kişiye karşı insan onuruyla bağdaşmayan ve bedensel veya ruhsal yönden acı çekmesine, algılama veya irade yeteneğinin etkilenmesine, aşağılanmasına yol açacak davranışları gerçekleştiren kamu görevlisi işkence suçunu işlemiş sayılır.
İşkence Suçunun Cezası Nedir?
İşkence suçunu işleyen kişi hakkında üç yıldan oniki yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. Suçun işleniş biçimi ve sonuçlar bakımından ağırlaştırılmış cezayı gerektiren haller mevcuttur.
Cinsel Saldırı Suçu Nedir?
Cinsel saldırı suçu ile korunan hukuki değer kişinin cinsel dokunulmazlığıdır. TCK’nın 102 nci maddesine göre; Cinsel davranışlarla bir kimsenin vücut dokunulmazlığını ihlal eden kişi cinsel saldırı suçunu işlemiş sayılır. Buna göre; suçun temel şekli bakımından cinsel arzuları tatmin etmeye yönelik mağdurun rızasına aykırı olarak; vücuda temas içeren ve sarkıntılık boyutunu aşan davranış gerekmektedir. Bu suç kapsamında vücuda organ veya sair cisim sokulmamış olması gereklidir. Madde kapsamında failin sadece erkek olması düzenlenmediği için fail kadın da olabilir.
Suçun nitelikli halleri kapsamında daha ağır cezayı gerektiren haller düzenlenmiştir. Buna göre TCK md.102’ye göre; cinsel saldırının vücuda organ sokmak suretiyle işlenmesi hali nitelikli hal olarak kabul edilmiş olup daha ağır cezayı gerektirmektedir. Suçun,
a) Beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı,
- Kamu görevinin, vesayet veya hizmet ilişkisinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle,
- Üçüncü derece dâhil kan veya kayın hısımlığı ilişkisi içinde bulunan bir kişiye karşı
b) ya da üvey baba, üvey ana, üvey kardeş, evlat edinen veya evlatlık tarafından,
- Silahla veya birden fazla kişi tarafından birlikte,
- İnsanların toplu olarak bir arada yaşama zorunluluğunda bulunduğu ortamların sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle, işlenmesi hâlinde, yukarıdaki fıkralara göre verilen cezalar yarı oranında artırılır.
Cinsel Saldırı Suçunun Cezası Nedir?
Bu suçu işleyen kimse mağdurun şikayeti üzerine beş yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Cinsel davranışın sarkıntılık düzeyinde kalması halinde iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilir.
Çocukların Cinsel İstismarı Suçu Nedir?
Bu suç ile mağdur olan çocuğun yararı korunmak istenmiştir. TCK’nın 103 üncü maddesine göre; Çocuğu cinsel yönden istismar eden kişi çocuğun cinsel istismarı suçunu işlemiş sayılır.
Çocukların Cinsel İstismarı Suçunun Cezası Nedir?
Çocuğun cinsel istismarı suçunu işleyen kişi sekiz yıldan on beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Cinsel istismarın sarkıntılık düzeyinde kalması halinde üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
Cinsel istismar deyiminden ne anlaşılır?
TCK MD.103 kapsamında cinsel istismar şu şekilde tanımlanmıştır:
- On beş yaşını tamamlamamış veya tamamlamış olmakla birlikte fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılama yeteneği gelişmemiş olan çocuklara karşı gerçekleştirilen her türlü cinsel davranış,
- Diğer çocuklara karşı sadece cebir, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen başka bir nedene dayalı olarak gerçekleştirilen cinsel davranışlar, anlaşılır.
Cinsel Taciz Suçu Nedir?
Madde hükmüne göre; Bir kimseyi cinsel amaçlı olarak taciz eden kişi cinsel taciz suçunu işlemiş sayılır. Bu suçun çocuğa karşı işlenmesi nitelikli hal olarak düzenlenmiştir.
Cinsel Taciz Suçunun Cezası Nedir?
Cinsel taciz suçunu işleyen kişi mağdurun şikayeti üzerine, üç aydan iki yıla kadar hapis cezasına veya adlî para cezasına fiilin çocuğa karşı işlenmesi hâlinde altı aydan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
Tehdit Suçu Nedir?
Tehdit suçu hürriyete karşı suçlar kapsamında düzenlenmiştir. Bu suç kapsamında korunan hukuki değer kişinin iç huzuru, sükunu, ve güvenlik duygusudur. Tck md. 106 hükmüne göre; bir başkasını, kendisinin veya yakınının hayatına, vücut veya cinsel dokunulmazlığına yönelik bir saldırı gerçekleştireceğinden bahisle tehdit eden kişi tehdit suçunu işlemiş sayılır. “Bir başkasını, kendisinin veya yakınının hayatına, vücut veya cinsel dokunulmazlığına yönelik bir saldırı gerçekleştireceğinden bahisle tehdit eden kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu suçun kadına karşı işlenmesi hâlinde cezanın alt sınırı dokuz aydan az olamaz. Malvarlığı itibarıyla büyük bir zarara uğratacağından veya sair bir kötülük edeceğinden bahisle tehditte ise, mağdurun şikayeti üzerine, altı aya kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur.”
Tehdit suçunun yazılı, sözlü veya işaret ile gerçekleştirilmesi mümkündür. Önemli olan husus ise bu tehdidin mağduruna ulaştırılmasıdır. Bu kapsamda muhataba iletmek üzere 3. Kişiye gıyapta söylenen ifadeler de tehdit kapsamında değerlendirilecektir. Bu suçun faili herkes olabilir, ilaveten tehdit suçunu işlerken kendisine görevi dolayısıyla verilmiş hak vasıtaları kullanan kamu görevlisi bakımından da cezası artırılır. Bu suçun mağdurunun belirli olması önemlidir, muhatabı belli olmayan tehdit eylemi suç teşkil etmeyecektir.
Tehdit Suçunun Cezası Nedir?
Tehdit suçunu işleyen kişi altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma Suçu Nedir?
Bu suç ile korunan hukuki değer kişinin iradesine uygun hareket etmesi, özgürlüğüdür. Tck md. 109 hükmüne göre; Bir kimseyi hukuka aykırı olarak bir yere gitmek veya bir yerde kalmak hürriyetinden yoksun bırakan kişi bu suçu işlemiş kabul edilir. Bu suçun işlenebilmesi çeşitli araçlarla gerçekleştirilebilir. Kilit, kimyasal silah, uyuşturucu madde, fiziki yakalama, bağlama şeklinde veya manevi olarak tehdit hile gibi araçlarla da işlenebilir. Cebir, tehdit, silah gibi unsurların kullanılması ise suçun cezasının ağırlaştırıcı halini oluşturmaktadır.
Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma Suçunun Cezası Nedir?
Bu suçu işleyen kişilere bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilir. İlaveten Tck md.110 kapsamında düzenlenen etkin pişmanlık hükmü suçun cezasını azaltan durumu düzenlemiştir. Soruşturmaya başlanmadan önce mağdurun şahsına zararı dokunmaksızın, onu kendiliğinden güvenli bir yerde serbest bırakılması halinde cezasında indirim yapılabilmektedir.
Hakaret Suçu Nedir?
Hakaret suçu ile korunan hukuki değer; kişinin onuru, şerefi ve saygınlığıdır. Tck md. 125 hükmüne göre; bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi hakaret suçunu işlemiş sayılır. Hakaret suçunun oluşabilmesi için failin mağdura belirli bir fiil ya da olgu isnat etmiş olması gereklidir. Hakaret suçu kasten işlenebilen suçlar arasında sayılmıştır. Buna göre failin kişinin onur şeref ve saygınlığını rencide edecek biçimde hareket ettiğini idrak etmesi, bilmesi yeterlidir. Gıyapta yapılan hakaret suçlarının oluşabilmesi için en az üç kişi tarafından haberdar olunması şartı bulunmaktadır.
Hakaret Suçunun Cezası Nedir?
* Bu suçu işleyen kişiler üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
* Mağdurun gıyabında hakaretin cezalandırılabilmesi için fiilin en az üç kişiyle ihtilat ederek işlenmesi gerekir.
* Fiilin, mağduru muhatap alan sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkrada belirtilen cezaya hükmolunur.
*Hakaret suçunun haksız bir fiile tepki olarak işlenmesi halinde, verilecek ceza üçte birine kadar indirilebileceği gibi, ceza vermekten de vazgeçilebilir
Hırsızlık Suçu Nedir?
Hırsızlık suçunun düzenlenmesi ile korunmak istenen hukuki yarar mülkiyet hakkıdır. Kişinin malvarlığının korunması amaçlanmıştır. Kanun hükmüne göre; Zilyedinin rızası olmadan başkasına ait taşınır bir malı, kendisine veya başkasına bir yarar sağlamak maksadıyla bulunduğu yerden alan kimse hırsızlık suçunu işlemiş sayılır. Bu suç, aleni veya gizli bir şekilde alma eyleminin gerçekleşmesi ile oluşur. Mal alındığında suç tamamlanır, failin bundan faydalanması yahut yararlanması şart değildir. Hırsızlık suçunun konusunu başkasına ait taşınır mallar oluşturmaktadır bu kapsamda sahipsiz mallar hırsızlık suçunun konusunu oluşturmaz.
Hırsızlık Suçunun Cezası Nedir?
Bu suçu işleyen kişilere bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir. Nitelikli hali ayrıca düzenlemiştir.
Yağma Suçu Nedir?
Yağma suçu ile korunan hukuki değer mülkiyet hakkının yanı sıra kişi özgürlüğü, irade serbestisi, vücut dokunulmazlığı olarak sayılabilir. Tck md. 141 ‘e göre; bir başkasını, kendisinin veya yakınının hayatına, vücut veya cinsel dokunulmazlığına yönelik bir saldırı gerçekleştireceğinden ya da malvarlığı itibarıyla büyük bir zarara uğratacağından bahisle tehdit ederek veya cebir kullanarak, bir malı teslime veya malın alınmasına karşı koymamaya mecbur kılan kişi yağma suçunu işlemiş kabul edilir. Yağma ile hırsızlık suçu arasında benzerlik bulunmaktadır ancak yağma suçunda ilaveten cebir kullanılmaktadır.
Yağma Suçunun Cezası Nedir?
Bu suçu işleyen kişiler altı yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Cebir veya tehdit kullanılarak mağdurun, kendisini veya başkasını borç altına sokabilecek bir senedi veya var olan bir senedin hükümsüz kaldığını açıklayan bir vesikayı vermeye, böyle bir senedin alınmasına karşı koymamaya, ilerde böyle bir senet haline getirilebilecek bir kağıdı imzalamaya veya var olan bir senedi imha etmeye veya imhasına karşı koymamaya mecbur edilmesi halinde de aynı ceza verilir.
Dolandırıcılık Suçu Nedir?
TCK’nın 157. Maddesine göre; Hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya başkasının zararına olarak, kendisine veya başkasına bir yarar sağlayan kişi dolandırıcılık suçunu işlemiş sayılır. Kanun kapsamında fail bakımından bir özellik aranmamıştır. Yine suçu işleyen ile yarar sağlayanın aynı olmasına da gerek yoktur. Suç neticesinden kendisine veya başkasına yarar sağlanması yeterlidir. Mağdur bakımından ise gerçek kişi mağdur olabilirken tüzel kişiler suçtan zarar gören sıfatını taşıyabilir. Fiil bakımından ise davranışın hileli olma şartı aranmaktadır. Netice itibari ile, hileli davranış sonucunda kişinin aldanması ve bu aldanmaya bağlı olarak mağdurun ya da başkasının yararına, zararın oluşması gerekmektedir.
Dolandırıcılık Suçunun Cezası Nedir?
Dolandırıcılık suçunu işleyen kişiye bir yıldan beş yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası verilir. Suçun nitelikli hali TCK md. 158 de düzenlenmiştir.
Mühür Bozma Suçu Nedir?
Bu madde kapsamında devletin otoritesi korunmak istenmiştir. Tck md. 203 ‘e göre; Kanun veya yetkili makamların emri uyarınca bir şeyin saklanmasını veya varlığının aynen korunmasını sağlamak için konulan mührü kaldıran veya konuluş amacına aykırı hareket eden kişi mühür bozma suçunu işlemiş sayılır.
Mühür Bozma Suçunun Cezası Nedir?
Bu suçu işleyen kişi altı aydan üç yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır.
Belgede Sahtecilik Suçları Nedir?
Bu suç kapsamında korunan hukuki değer kamu düzeni, özel mülkiyet, devlet otoritesi olarak sayılabilir. Kanun hükmüne göre; Bir resmi belgeyi sahte olarak düzenleyen, gerçek bir resmi belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren veya sahte resmi belgeyi kullanan kişi belgede sahtecilik suçunu işlemiş sayılır. Sahtecilik suçundan bahsedebilmek için bir belgenin var olması, yazılı olması ve bunun hukuken anlamı olan bir içeriğe sahip olması gereklidir. Yine bu evrakın düzenleyicisinin de aynı şekilde belirli olması gereklidir.
Belgede Sahtecilik Suçunun Cezası Nedir?
Belgede sahtecilik suçunu işleyen kişi iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
İhaleye Fesat Karıştırma Suçu Nedir?
Kanun maddesine göre kamu kurum veya kuruluşları adına yapılan mal veya hizmet alım veya satımlarına ya da kiralamalara ilişkin ihaleler ile yapım ihalelerine fesat karıştıran kişi ihaleye fesat karıştırma suçunu işlemiş sayılır.
İhaleye Fesat Karıştırma Suçunun Cezası Nedir?
Bu suçu işleyen kişi üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
İhaleye Fesat Karıştırma Suçunun Unsurları Nelerdir?
Aşağıdaki hallerde ihaleye fesat karıştırılmış sayılır.
- Hileli davranışlarla;
- İhaleye katılma yeterliğine veya koşullarına sahip olan kişilerin ihaleye veya ihale sürecindeki işlemlere katılmalarını engellemek,
- İhaleye katılma yeterliğine veya koşullarına sahip olmayan kişilerin ihaleye katılmasını sağlamak,
- Teklif edilen malları, şartnamesinde belirtilen niteliklere sahip olduğu halde, sahip olmadığından bahisle değerlendirme dışı bırakmak,
- Teklif edilen malları, şartnamesinde belirtilen niteliklere sahip olmadığı halde, sahip olduğundan bahisle değerlendirmeye almak.
- Tekliflerle ilgili olup da ihale mevzuatına veya şartnamelere göre gizli tutulması gereken bilgilere başkalarının ulaşmasını sağlamak.
- Cebir veya tehdit kullanmak suretiyle ya da hukuka aykırı diğer davranışlarla, ihaleye katılma yeterliğine veya koşullarına sahip olan kişilerin ihaleye, ihale sürecindeki işlemlere katılmalarını engellemek.
- İhaleye katılmak isteyen veya katılan kişilerin ihale şartlarını ve özellikle fiyatı etkilemek için aralarında açık veya gizli anlaşma yapmaları.
Zimmet Suçu Nedir?
Kanun maddesine göre görevi nedeniyle zilyetliği kendisine devredilmiş olan veya koruma ve gözetimiyle yükümlü olduğu malı kendisinin veya başkasının zimmetine geçiren kamu görevlisi zimmet suçunu işlemiş sayılır.
Kamu görevlisinin haksız tutum ve davranışları karşısında, kişinin haklı bir işinin gereği gibi, hiç veya en azından vaktinde görülmeyeceği endişesiyle, kendisini mecbur hissederek, kamu görevlisine veya yönlendireceği kişiye menfaat temin etmiş olması halinde, icbarın varlığı kabul edilir.
Zimmet Suçunun Cezası Nedir?
Zimmet suçunu işleyen kişi beş yıldan on iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
İrtikap Suçu Nedir?
Kanun maddesine göre görevinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle kendisine veya başkasına yarar sağlanmasına veya bu yolda vaatte bulunulmasına bir kimseyi icbar eden eden kamu görevlisi irtikap suçunu işlemiş sayılır.
İrtikap Suçunun Cezası Nedir?
İrtikap suçunu işleyen kişi beş yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Rüşvet Suçu Nedir?
Kanun maddesine göre görevinin ifasıyla ilgili bir işi yapması veya yapmaması için, doğrudan veya aracılar vasıtasıyla, bir kamu görevlisine veya göstereceği bir başka kişiye menfaat sağlayan kişi rüşvet suçunu işlemiş sayılır.
Görevinin ifasıyla ilgili bir işi yapması veya yapmaması için, doğrudan veya aracılar vasıtasıyla, kendisine veya göstereceği bir başka kişiye menfaat sağlayan kamu görevlisi de rüşvet suçunu işlemiş sayılır.
Rüşvet Suçunun Cezası Nedir?
Rüşvet suçunu işleyen kişi dört yıldan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Suçtan Kaynaklanan Malvarlığı Değerlerini Aklama Suçu Nedir?
Kanun maddesine göre alt sınırı altı ay veya daha fazla hapis cezasını gerektiren bir suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini, yurt dışına çıkaran veya bunların gayrimeşru kaynağını gizlemek veya meşru bir yolla elde edildiği konusunda kanaat uyandırmak maksadıyla, çeşitli işlemlere tâbi tutan kişi suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama suçunu işlemiş kabul edilir.
Birinci fıkradaki suçun işlenmesine iştirak etmeksizin, bu suçun konusunu oluşturan malvarlığı değerini, bu özelliğini bilerek satın alan, kabul eden, bulunduran veya kullanan kişi de suçtan kaynaklanan malvarlığı değerini bilerek satın alma, kabul etme, bulundurma veya kullanma suçunu işlemiş sayılır.
Suçtan Kaynaklanan Malvarlığı Değerlerini Aklama Suçunun Cezası Nedir?
Suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama suçunu işleyen kişi üç yıldan yedi yıla kadar hapis ve yirmibin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.
Suçtan Kaynaklanan Malvarlığı Değerini Bilerek Satın Alma, Kabul Etme, Bulundurma Veya Kullanma Suçunun cezası iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası şeklindedir.