Sözleşmeler Hukuku
Sözleşmeler iş ilişkilerinin temelini ve hukuki zeminini oluşturmaları nedeniyle önem taşırlar. Sözleşmeci tarafların menfaatlerine en uygun sözleşmelerin hazırlanması, ilgili mevzuatın iyi bilinmesi, çıkabilecek uyuşmazlıkların iyi tespit edilmesi ve karşılıklı beklenti ve sorumlulukların açık bir biçimde sözleşme içeriğinde ifade edilmesiyle olur. Sözleşmesel riskleri en aza indirmeyi ve müvekkillerinin menfaatlerini en üst seviyede korumayı ilke edinen ekibimiz, iş ilişkilerinizde en önemli destekçiniz olacaktır. Sözleşme görüşmelerine sizinle veya sizin adınıza katılım sağlayıp sözleşmelerin hazırlanması, imzalanması ve sözleşme kaynaklı davaların yönetilmesinde, kısacası her adımda yanınızdayız. Hazırladığımız sözleşmelerden bazıları;
- Taşınır ve Taşınmaz malların devri, satışa ve bunlara dair sözleşmeler
- Satıcının mülkiyeti devir ve teslim borcunu yerine getirmedeki temerrüdünden doğan talepler
- Satıcının ayıba karşı tekeffül borcu
- Gayrimenkul Satış Vaadi Sözleşmesi
- Alım, geri alım ve ön alım sözleşmeleri
- İstisna, Vekâlet ve Simsarlık Sözleşmeleri
- İstisna sözleşmesinde müteahhidin borçları, özen ve sadakat
- Eser sözleşmeleri
- Hizmet sözleşmeleri, belirli ve belirsiz süreli iş sözleşmeleri, iş sahibinin ücret ödeme borcu,
- Kira sözleşmeleri, kiralayanın gayrimenkuldeki bozukluk ve eksikliklerden doğan sorumluluğu, kiracının kir parasını ödememesi ve sonuçları, tahliye davaları
- Ariyet sözleşmeleri, ariyet alanın geri verme borcu
- Karz sözleşmeleri
- İnşaat sözleşmeleri, arsa payı(kat) karşılığı inşaat sözleşmeleri
- Finansal Kiralama(Leasing) Sözleşmesi, tescili ve şerhi, kiracının sözleşme süresince kiralananın hasar ve ziyanından sorumluluğu
- Franchising Sözleşmesi
- Ortaklık Sözleşmeleri
- Şirket esas sözleşmeleri
- İş sözleşmeleri
- Acentelik sözleşmeleri
- Sigorta sözleşmeleri
Borçlar kanununa göre belli tür sözleşmeler gruplandırılmıştır, özel kanunlar ile de yine şekli ve sınırları belirlenmiş sözleşmeler bulunmaktadır. Buna ek olarak bazı tür sözleşmeler ise kanun tarafından düzenlenmediği halde; ihtiyaca karşılık olarak düzenlenerek uygulamada yer bulmaktadır. Aşağıda önem itibari ile seçmiş olduğumuz bazı tür sözleşmelere yer verilecektir.
Devir ve temlik borcu doğuran sözleşmeler: bu tür sözleşmeler bir hakkın kesin olarak bi başkasına devir edilmesini amaçlamaktadır. Devir ve temlik konuları borç doğuran bir şekilde yapılabileceği karşılıksız olarak da yapılabilir. Satış, trampa, bağışlama vaadi sözleşmeleri mülkiyetin başkasına devrini amaçlayan sözleşmelere örnek olarak verilebilir.
Kullanma ve yararlanma hakkı veren sözleşmeler: bu sözleşmelerde bir hakkın ya da mülkiyetin devrinden ziyade o hakkı ya da mülkiyeti kullandırma, nakil etme gibi amaç bulunmaktadır. Paranın, eşyanın ya da bir şeyin kullandırılması; adi kira, hasılat kira sözleşmesi, faizsiz karz (ödünç) sözleşmesi, finansal kiralama (leasing) sözleşmesi bu tür hakkı veren tipik sözleşmelerdendir.
İş görme sözleşmeleri: bu sözleşmeler taraflardan birine hizmet etme iş görme amaçlı olarak yapılan sözleşmelerdir. İş görme sözleşmesi, hizmet sözleşmesi, vekalet sözleşmesi, istisna sözleşmesi, yayın sözleşmesi iş görme sözleşmelerine örnek olarak verilebilir.
Saklama (muhafaza) sözleşmeleri: bu tip sözleşmeler bir şeyin saklanmasına yönelik olarak yapılmaktadır. Vedia sözleşmesi, ardiye (depo) sözleşmesi, otel han gibi alanlarda yapılan saklama sözleşmeleri örnek olarak verilebilir.
Teminat sözleşmeleri: bu sözleşmeler muhtemel tehlike, riske karşı kişiyi bu riskten korumaya yönelik sözleşmelerdir. Rehin vaadi sözleşmesi, kefalet sözleşmesi, sigorta sözleşmesi bu kapsamda örnek olarak verilebilir.
Sonucu talih veya tesadüfe bağlı sözleşmeler: Sağlığınca gelir ve Ölünceye kadar bakma sözleşmesi tarafı olan kişinin hayat süresince devam etmektedir, sonucu ve süresi belli değildir.
Ortaklık sözleşmeleri: iki veya daha fazla gerçek ya da tüzel kişinin ortak bir amaca ulaşmak için emek ya da sermayeleri üzerinde yapmış oldukları birleştirme sözleşmeleridir. Ticaret hukuku bizatihi bu konu üzerinde çalışmaktadır.
Her ne kadar sözleşmelerin çerçevesi borçlar hukuku ile belirlense de niteliği itibari ile bazı özel kanunlarda düzenleme yapılması gereği doğmuştur. Zira gerek kamu gücü gerekse kamu düzeni bakımından bu sözleşmelerin sınırlarının belirlenmesi gerekmiştir. Bunun tipik örneği hizmet sözleşmelerdir. İş sözleşmeleri İş Kanunu’nda özel olarak düzenlenmiştir. Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu, yayın sözleşmesini ayrıca düzenlemiştir. Gayrimenkul kiraları, kamu ihaleleri, deniz aşırı satış sözleşmeleri, ödünç sözleşmeleri (kredi, finansman), cari hesap sözleşmeleri, leasing sözleşmeleri, abonelik sözleşmeleri ve sınırları ayrı ayrı kanunlarla belirlenmiştir.
Taşınır Satış Sözleşmeleri: Türk Medeni Kanunu’na göre; taşınmaz sayılanlar dışında kalan ve diğer kanunlarda taşınır olarak belirtilen şeylerin satışını kapsamaktadır. Bir yapının yıkıntısı, taş ocağından çıkanlar, taşınmazdan ayrıldıktan sonra mülkiyetinin devri mümkün bütünleyici parçalar da yine taşınır satışının konusunu oluşturmaktadır. Kural olarak satılan şeyin mülkiyetinin geçişi ile zilyetliğin alıcıya devri mümkündür. Araç, gemi gibi taşınırların devri için özel kayıt gerektiren devir usulü geçerlidir.
Taşınmaz Satış Sözleşmesi : Taşınmaza ilişkin devir sözleşmesinin resmi şekilde yapılması zorunludur. Satış vaadi, alım, geri alım sözleşmelerinin de resmi şekilde yapılması gereklidir aksi halde geçerli olmayacaktır. Ön alım sözleşmesi ise yazılı şekilde yapılmalıdır. Ön alım, geri alım ve alım sözleşmeleri en çok 10 yıllık süre için yapılabilir ve bunun ardından tapuya şerh edilebilir.